marți, 9 noiembrie 2010

Rosia Montana

        Am fost in aceasta localitate acum 2 ani . Cuvintele cu greu pot sa descrie ceea ce am simtit atunci . Desert-land . Nimic mai mult . Hectare intregi de steril , munti care au devenit vai  , locuinte altadata pline de viata , acum doar inundate . Sentimentul de miicime dat de dimensiunea dezastrului ecologic
, care se intindea zeflemitor  inaintea noastra , avea sa ma urmareasca ceva timp . Niciodata nu am mai simtit ceva asemanator . Cand vad reclamele companiei , care urmareste sa puna mana pe aurul din Rosia Montana , ma gandesc instictiv la Vlad Tepes . Cateva sute de pari si totul s-ar rezolva .
       Cica nu stiu cate miliarde de euro ar reveni statului daca exploatarea ar fi aprobata . Intrebarea este : care stat ? Sau , mai bine zis : cine este de fapt statul ? Nu zic ca , intr-o prima faza , miliardele de euro nu ar ajunge , cu adevarat , la bugetul statului ... Zic doar ca , de-acolo , incurcate mai sunt caile Domnului . Asa ca , mai bine , ar ramane muntii aia intregi saracii de ei si australienii cu dolarii lor , dolari care , repet , oricum nu ar ajunge nici direct , nici indirect , la prostimea de noi . Zic pas incercarilor de manipulare media ale asa-zisilor deontologi care , dupa ce au primit niscaiva cecuri , au incercat sa convinga opinia publica de modul ecologist in care va fi exploatat aurul . Am vazut ce-i acolo .
      Un sat intreg dezbinat de mirajul dolarilor . Daca inainte satele erau arse ca sa nu fie folositoare  invadatorilor , acum ele sunt vandute gospodarie dupa gospodarie . Daca nu au putut sa obtina aprobarea satenilor , atunci i-au cumparat cu totul . Putini mai sunt cei care nu s-au lasat intimidati de propaganda fascista a companiei australiene  . Parca ma asteptam la mai multa rezistenta din partea motilor . Saracia , bat-o vina ! Ea este mama tuturor compromisurilor .
      Cu toate acestea , nu este inca totul pierdut . Mai multe ONG-uri au reusit sa amane , deocamdata , dezastrul ... O parte dintre alesi ( nemultumiti , probabil , de numarul zerourilor de pe cecurile australienilor ) nu par sa mai agreeze exploatarea . Cred ca majoritatea dintre noi s-a saturat ca Romania sa fie groapa de gunoi a strainilor . Parca n-ar fi de-ajuns ca suntem saraci , mai trebuie sa suportam si gunoiul imbuibatilor .
      " Mamaliciki " spunea odata Stoicikov , aratand inspre romani ... Asa sa fie ?





 P.S. :  Tot mi-am zis ieri ca voi aminti cumva si de " Sinteza Zilei " de duminica seara ... Am uitat , dar uite ca zic acum .:) Geniala editie , savuroasa ca un ROM autentic ( a se intelege ciocolata ) . Cu un Mandruta efeminat ca intotdeauna dar ... destul de incisiv ( parea , in sfarsit ,  ca are ... ceea ce , de fapt , nu are ) . Incoltit de ceilalti participanti la emisiune ( Mircea Badea - pe cat de saritor in ajutorul prietenului sau Ciutacu , pe atat de ascultator fata de directorul Gadea ; Oreste , Ciuvica ) Lucica a reusit sa dea cateva rasunsuri destul de logice ... Dati click aici !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu