miercuri, 13 octombrie 2010

Fonduri U.E.

     Cu totii stim ca viitorul comunei Zemes nu este deloc roz . Locurile de munca se imputineaza , numarul
 somerilor creste ... La toate aceste probleme conducatorii comunei ridica neputinciosi din umeri . Ce naiba sa faca ei ? Doar nu pot sa scoata investitori si locuri de munca din palarie ... ( Aici am jucat rolul avocatului diavolulului ) . Pana la un punct este corect ... Pana la un punct . Pentru ca nu pot sa nu ma intreb cum de nu au incercat sa faca un plan de salvare a zonei , pana acum . Se intrevedea de cativa ani buni " caderea " comunei . Ce-ar fi putut cuprinde acel plan ? Probabil  o alternativa la ciordeala de gaz , fier si lemn , situatie care dureaza de cativa ani buni . In schimb , edilii care s-au succedat la conducerea comunei au crezut ca , ocrotindu-i pe asa-zisii amarati ( pentru ca numai amarati nu sunt ) ,  le vor inchide acestora gura si vor avea parte de liniste . Numai ca , acum , situatia s-a schimbat ... Ciordeala s-a cam terminat , iar " amaratii " au in continuare nevoie de bani . Cum spunea cineva odata : " decat sa le dam peste , mai bine-i invatam sa pescuiasca " . In 2-3 ani situatia va fi si mai dificila daca nu se vor lua masuri pentru reprofilarea zonei . Petrolul parese ca s-a cam dus . Trebuie marsat pe altceva . Doar nu o sa stam cu mainile-n san , vaicarindu-ne de viata grea pe care o ducem , asteptand sa vina cineva sa ne salveze . N-o sa vina nimeni !
    Una dintre solutii ar fi , zic si eu ( nu dati cu parul  :) ) , accesarea de fonduri europene nerambursabile . Pentru ce se acorda aceste fonduri ? Pentru o " capita " de treburi : pensiuni , ferme , infrastructura , pastravarii etc. Ceea ce trebuie sa ai pentru a accesa aceste fonduri este  , in principiu , un teren pe care sa ai acte de proprietate . Apoi , trebuie  alcatuit un dosar pentru accesarea fondurilor , care sa cuprinda proiectul afacerii pe care vrei sa o deschizi . Acest proiect poate fi alcatuit de institutii specializate  care-ti pot garanta succesul contractarii fondurilor .
     N-ar fi rau daca de informarea oamenilor s-ar ocupa cei care sunt platiti din banii acestora . S-ar putea organiza sedinte de informare a celor care chiar au chef de munca si se pricep in domeniile respective . Daca continuam sa ne vaicarim ca nu se mai poate face nimic pentru aceasta comuna , fara sa incercam baremi sa miscam cate ceva , atunci ne meritam soarta .
      P.S. : " Fa-te ca muncesti , Ioane ! "
      P.P.S. : Aici aveti cateva link-uri pe care le puteti accesa pentru a va familiariza cu ceea ce inseamna fonduri europene .
      http://www.apdrp.ro/content.aspx?lang=RO&item=1517&ref=172

      http://www.madr.ro/pages/page.php?self=03&sub=0302&art=030201&var=030201

      http://europeanprojects.ro/feadr.html

2 comentarii:

  1. edilii care sau succedat...sunt doar doi,unul a stat 13 ani si 7 luni si asta de acum 6 ani.Informari privind fonduri europene au fost si inca se desfasoara,dar interes nu exista ,plus ca cei ce doresc sa acceseze fonduri trebuie sa detina o buna parte din suma.E mai simplu cu lemnul si cu fierul,deocamdata....

    RăspundețiȘtergere
  2. E mai simplu pentru cine ? In ceea ce priveste suma de bani pe care trebuie sa o ai inainte de accesarea fondurilor europene , pot doar sa va spun ca , intr-adevar , este nevoie de o suma de bani pentru demararea proiectului , dar ca fondurile europene NERAMBURSABILE pot acoperi intre 80 - 98% din totalul investitiei .
    P.S. : Ce pot sa va doresc ? Sa traiti intr-o comuna ai carei locuitori sa se ocupe numai cu ciordeala de fier si lemn .

    RăspundețiȘtergere