joi, 7 octombrie 2010

A fost odata ...

  Cu totii devenim nostalgici atunci cand ne amintim de copilarie ... Totul era mai frumos atunci ; cerul era mai senin , iarba mai
verde etc . Explicatii ar fi , slava Domnului  , cu miile . Nu ele ma intereseaza acum . Vreau doar sa ne amintim impreuna de acele vremuri " demult apuse " in care tanjeam dupa o guma " Turbo " si un joc , in curtea scolii , cu mingea de 35 .  Pentru inceput ,  haideti sa ne amintim de etapa pionieratului :



   Pentru multi poate , aceste imagini starnesc repulsie , ele amintind de comunism cu tot ceea ce a insemnat el mai rau pentru romani . Cu toate acestea , trebuie sa recunoastem ca sistemul  avea si partile lui bune . Una dintre ele era , cred eu , uniforma scolara , care , pe langa faptul ca aducea un plus capitolului " estetica scolarului ", mai reusea sa faca si altceva : stergea diferentele sociale .
   Dupa ore , alergam grabit spre casa , doar-doar , ma mai trimiteau parintii sa mai cumpar cate ceva sa-mi ramana si mie banuti baremi de o guma " Turbo ".  Doamne , cata aroma mai avea ! Nu mai vorbesc de " surpriza " din ea . Abia asteptam sa ajung la scoala pentru a putea face schimb cu colegii .



     Apoi , dupa efectuarea temelor si dupa miuta din curtea scolii cu mingea de 35 , aveam voie la televizor . Ce mai tin minte e ca , dupa un televizor Diamant parca , cu lampi , " am avut " unul cu tranzistori , marca Sirius . Culorile alb - negru ale televizorului de atunci , reuseau parca sa acopere toate nuantele de culori pe care sunt capabile sa le redea acum LCD-urile . Nu avea telecomanda , nici nu avea pentru ce sa aiba , existand doar doua posturi tv : televiziunile nationale ale R.S. Romania si U.R.S.S.-ului . Tin minte si acum :

                                            Desenele animate " Balanel si Miaunel "
                                      
   

                                                         Teleenciclopedia



                                                           Telejurnalul



                                                  Genericul de final al programului de emisie




   Trecand peste ceva ani , ajungem la perioada imediat urmatoare revolutiei , pe care mi-o amintesc apeland la cateva cuvinte " cheie " : " speranta " , " bunastare" si " echipa nationala de fotbal " . Primele doua " au functionat "  pana prin 1995 , iar echipa nationala pana prin 2000 . Televiziunea de atunci mi-o amintesc astfel :
                                                           Dallas



                                                           Nu zaietz pagadi !



                                                                   Kojak



                                              Golul lui Hagi - S.U.A. ' 94 ( ROMANIA - COLUMBIA )



                                                     Captain Planet :))



                                                          Twin Peaks ( cat pe ce sa uit de el , uff ! )



                                                   Sunset Beach ( asta e , sunt si eu om :))




   Cu riscul de a fi catalogat nostalgic , afirm cu tarie ca sentimentul de implinire pe care-l aveam atunci cand urmaream " Teleenciclopedia " de exemplu , nu poate fi nici macar mimat acum de privitul zecilor de posturi tv romanesti , pline de emisiuni " in exclusivitate " , " stiri bomba " , " senzational "etc.
  Deasemenea , placerea mestecarii " naive " a gumei " Turbo " nu poate fi inlocuita nici de 10 cartoane " Orbit " . :)
   Cu toate acestea , viitorul este in fata noastra , oricand putand deveni , la randul lui , " trecut nostalgic " .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu