luni, 25 octombrie 2010

Pesches

     Probabil ca am auzit cu totii de acest termen . Putini mai stim de unde provine si ce semnificatie avea ... Totul incepea acum cateva sute de ani bune cand , pentru a fi lasati in pace , domnitorii Tarilor Romanesti plateau " o mica atentie " ( respectiv peschesul ) Inaltei Porti Otomane . Si au platit romanasii sute de ani . Probabil ca mentalul colectiv a inregistrat aceasta actiune trecand-o in categoria " obligatoriu de facut " , pentru ca , si dupa disparitia Imperiului Otoman , locuitorii acestor meleaguri au continuat traditia peschesului oferind " atentii " mai ales functionarilor publici . Nimic , dar absolut nimic , nu poti sa mai ceri daca nu dai peschesul . Daca se intampla totusi sa te incapatanezi sa nu-l dai , atunci vei simti cum , deodata , in urma unei operatii banale apar complicatii care-ti pot facilita transferul ( fara pesches ) in lumea viselor . Sau , pentru eliberarea catorva acte , esti nevoit sa vii , exact ca in reclama la vinul romanesc , cu o roaba de acte care , bineinteles , nu vor fi nici ele de ajuns . Dupa asa-zisa revolutie din '89 , visam la o viata mai buna , curata in primul rand , gandindu-ne ca am scapat de " ticalosii " ceausisti ale caror averi urcau ritmul inimii colective la un puls ametitor . Se pare insa ca ce avea sa vina era cu mult mai rau decat vilele , conturile si lipitorile comuniste . Era trecerea de la o coruptie de varf , la o coruptie generalizata . Astfel , in curand , toti am inceput sa corupem sau sa fim corupti ... Romanica devenea tara tuturor posibilitatilor .
      Caritasul , FNI-ul nu sunt decat exemple de peschesuri date pentru inavutire peste noapte . In aceste cazuri sistemul insa nu a functionat  pentru sutele de mii de fraieresteni care , respectand automatismul creat cu atata grija tot de ei , au dat peschesul dar nu au mai primit nimic . Au luat teapa ! Pentru o clipa , Universul s-a oprit . Nimeni nu mai intelegea nimic ... Cum ... au dat peschesul dar nu s-a rezolvat nimic ?
     Doamne , ce bine ar fi fost ca Universul chiar sa se fi oprit atunci si sa fi inghetat caracatita peschesului . Nu a fost sa fie ... Astfel am ajuns acum , in zilele noastre , cu aceeasi mentalitate de rahat , servila care nu face altceva decat sa adanceasca mlastina in care ne ducem traiul . Cum peschesul meu se face ca suntem cea mai saraca tara din Uniunea Europeana si , in acelasi timp , singura in care spaga reprezinta resortul rezolvarii tuturor problemelor ? Astfel bietul romanas are intiparit undeva in creier faptul ca pentru orice serviciu el trebuie sa plateasca suplimentar . Nu are importanta  ca destinatarii spagii sunt deja platiti pentru serviciile respective . Peschesul trebuie dat . Totusi o parte dintre noi se pare ca s-a  cam saturat de spagi , peschesuri si ciubucuri . E vorba mai ales de cei care lucreaza sau au lucrat in strainatate .
     Acestia , desi au bani , nu mai par dispusi sa-i imparta pe " atentii " . Astfel , in locul spagii , ei ofera functionarilor un simplu si frumos " multumesc " . Patrunzator cuvant . Noi astia multi l-am cam uitat . Ce-ar fi sa incepem sa-l folosim mai des in locul spagutei ? Veti spune ca doctorii nu va vor mai opera cu simt de raspundere , functionarii din administratie va vor pune bete in roate etc . Dar oare chiar asa sa fie ? Sa-si riste cineva painea pentru un mic pesches ? Si , la urma urmelor , chiar va mai puteti permite sa-l dati ? Veti continua sa luati de la gura copiilor d-voastra spre a-l da unora care , repet , sunt platiti pentru a va ajuta ? Daca la toate aceste intrebari veti raspunde afirmativ , atunci inseamna ca nu avem motive sa mai emigram , Romania fiind cea mai bogata tara a Uniunii Europene !



P.S. : Cate situatii de genul asta nu am vazut , fiecare dintre noi , actorii purtatori de uniforma apartinand inclusiv Politiei Z ... S-ar putea sa transpire cate ceva si mai ales ... cineva . :)

4 comentarii:

  1. au redeschis siteul oficial al comuneiZemes zemes.ro


    ..IN SFARSIT...

    RăspundețiȘtergere
  2. Mdaaaaa... E un lucru bun . Pacat de interfata greoaie a forumului . In plus , se pare ca si administratorul acestuia este plin de zel . E destul de comod sa fii platit din bani publici , sa administrezi ceva platit tot din bani publici si sa mai si cenzurezi ( nu ma refer la comentarii vulgare ).

    RăspundețiȘtergere
  3. nu se platestedecat gazduirea 1000roni,cat despre administrator.....il administreaza cine apuca....
    ca test,publica ceva sa vedem unde e cenzura.Cu forumul e greu;cineva poate ar trebui invatat cum se procedeaza...
    PS (fara D sambata e miting mare i zemes ,ceva cu dj-ul;se pare ca ,odata ,cu siteul , a inviat si comuna( o fi MATRIX????!!!!)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am spus ca forumul are o interfata greoaie nu ca nu am sti cum se umbla pe el . In privinta testului de " publicare " , credeti-ma ca am avut cateva tentative de inregistrare , subliniez INREGISTRARE , si nu am reusit decat dupa ce am folosit un nick aleatoriu . Despre cenzura , ce pot sa va spun ? Cred ca stiti mai bine decat toti la ce ma refeream .
    De miting am auzit si eu ... Pariez pe o prezenta marisoara . Cat priveste rezultatul , si acesta poate fi intuit . Baremi sa reinvatam sa luptam pentru noi insine .

    RăspundețiȘtergere